Lucie Havlíčková

Český Krumlov - Muzeum útrpného práva

4. 01. 2016 16:15:51
Opuštěný hřbitov, strašidelný zámek, nebo tajemný les, to sice není, ale i v "pouhém" muzeu vás bude obcházet hrůza.

Pojem "Tortura" nebo "Útrpné právo" si určitě pamatujete z hodin dějepisu na základní škole.
Jedná se o středověký či novověký proces mučení při vyslýchání vězňů, podezřelých, ale i obyčejných nevinných lidí, kteří se pod návalem bolesti a strachu nakonec stejně ke všemu přiznali. Od roku 1776 je útrpné právo jako součást soudního procesu zrušeno patentem Marie Terezie, a tak si člověk dnešní doby tuto situaci zřejmě jen stěží představí.
V Českém Krumlově mají muzeum, kam se můžete vydat a na chvíli se do této drsné doby přenést.

Muzeum na radnici
Muzeum se rozkládá na ploše 400 m² a najdeme ho na Náměstí Svornosti ve středověkých sklepních prostorech pod zdejší radnicí. Je ale umístěno v pěší zóně, a proto se přímo k němu autem nelze dostat. Parkoviště ale není tak daleko a menší procházku částí historického centra ocení jistě každý. Pokud chcete, můžete prohlídku muzea tortury nakombinovat s muzeem voskových figurín a získáte tím výhodnější vstupné. Nás ale zajímalo jen mučení, tudíž jediná výhoda, o kterou jsme jevili zájem, byla studentská sleva po předložení karty ISIC.

Muzeum ve sklepě
Hned u pokladny nás uvítala známá inkviziční železná panna s ostny. Musím říci, že po sejití schodů do expozice, mi dělalo chvilku práci se uklidnit, protože příliš neholduji užším prostorům a vědomí, že se vlastně nacházím pod zemí.
V celém muzeu je přítmí, což všemu dodává správnou tajemnou až děsivou atmosféru.

Trhání nehtů, drcení kloubů
Můžete tu napočítat více než sto exponátů. Uvidíte jak mučidla používaná inkvizicí nebo pomůcky pro výkon hrdelního soudu, tak dobové rytiny. Některé nástroje jsou repliky, k nerozeznání od originálu, jiné jsou původní. Každý z nich je opatřen popiskem zahrnujícím informace a historii. Z předmětů, které lze vidět, se mi momentálně vybavují posměšné oslí masky, pásy cudnosti, cejchy, pranýře, klády, španělská bota, housle, drtička na klouby a prsty, kleště na trhání nehtů, skřipec, oslí hřbet neboli trestná koza, důtky a biče, nebo křeslo s ostny (určitě to má nějaký oficiální název, my jsme to pracovně pojmenovali "Železný trůn").Doprovodné efekty
Nejlepší ale je, že kromě vystavených mučidel tu mají voskové figuríny zařazené v různých prostředích, které jsou doprovázeny audiovizuálními a zvukovými efekty. Věřte mi, že když koukáte na křičící ženu, kterou olizují plameny, nebude vám moc dobře. A možná si, tak jako já, uvědomíte, že jste přeci jen rádi za dobu, ve které žijete.
Návštěva muzea tak není pouze shlédnutí jakési sbírky, ale především nevšedním zážitkem.

Pokud je pro vás Krumlov trochu z ruky, zkuste Prahu, nebo Valtice, kde se v Žabím sklepě zámeckého parku nachází největší sbírka mučících nástrojů na světě.

Autor: Lucie Havlíčková | karma: 10.34 | přečteno: 948 ×
Poslední články autora